Podologie Dreumel

Podoloog Aard Thijssen De registerpodoloog herkent en behandelt klachten aan uw voeten, maar ook klachten elders in het lichaam, die te maken hebben met de stand van uw voeten.
Het woord register is door de beroepsvereniging St. Loop aan podoloog toegevoegd om aan te geven dat er sprake is afgeronde HBO-studie.
Waar de “gewone”podoloog zit alleen bezighoudt met de voetklacht, kijkt de registerpodoloog ook wat de voet doet met de gehele lichaamshouding.
Ook heeft hij specialistische kennis over de kindervoet en kan hij helpen met klachten veroorzaakt door diabetes of reuma.

 

Podoloog en fysiotherapeut
In 1999 heb ik de toenmalige opleiding podologie voor fysiotherapeuten gevolgd en afgerond, een verkorte opleiding speciaal voor fysiotherapeuten.
Immers, bij hen is al veel kennis aanwezig over anatomie en pathologie van het bewegingsapparaat. Het zijn de spieren, banden en gewrichten die er voor zorgen dat wij kunnen bewegen, ook in de voet.
De kennis opgedaan als fysiotherapeut komt erg van pas in het onderzoek en behandelen van de voet of voetgerelateerde klachten.

 

Vergoedingen
De beroepsvereniging St. Loop heeft zich altijd enorm ingezet om de podologie vergoed te krijgen bij de zorgverzekeraars en dit is voor een groot gedeelte ook gelukt. Hier staat dan tegenover dat haar leden aan allerlei eisen moeten voldoen om geregistreerd te blijven, zoals op het gebied van praktijkinrichting en nascholing. Voor info: www.loop.nl.

Voetklachten veroorzaakt door Diabetes Mellitis (suikerziekte) kunnen ook door ons worden behandeld, vergoed wordt dit alleen als de behandeling gedaan is door een podotherapeut.

 

Podotherapeut versus podoloog
Het verschil tussen beide beroepsgroepen is vooral de opleiding.
Waar de podoloog zijn opleiding doet met modules, vaak omdat hij al beroepsmatig bezig is als fysiotherapeut of pedicure, volgt de podotherapeut een dagopleiding. Het andere opleidingsprogramma maakt dat er op het gebied van vergoedingen verschillen zijn.

 

Welke klachten
Omdat ik ook fysiotherapeut ben, richt ik me vooral op klachten van het bewegingsapparaat.
Wat ik veel zie in de podologische praktijk :

  • klachten van de hak (fasciitis plantaris of hielspoor)
  • klachten van de voorvoet (metatarsalgie), vaak beknelde zenuw
  • achillespeesklachten
  • hallux valgus (knobbel bij grote teen)
  • hallux limitus of rigidus (verstijfde grote teen)
  • arthrotische klachten
  • klachten aan knie, heup of rug ontstaan door doorgezakte voet
  • eeltplekken, likdoorn en andere drukplekken

Altijd wordt het schoeisel meegenomen in het onderzoek, omdat goede schoenen belangrijk zijn voor klachtenvrije voeten.

Ik ben werkzaam op woensdagmiddag en -avond (16.00 -20.00) op de afdeling fysiotherapie. Consult na telefonische afspraak.

 

Contactgegevens
Aard Tijssen
Paulushof 1
6621 CH Dreumel
06-12204637
e-mail: aard.tijssen@gmail.com
Voor meer info over podologie : www.loop.nl