Expositie van Tineke van Osch – van den Boom in Gezondheidscentrum Dreumelzorg

In de periode januari tot juni 2024 exposeert Tineke van Osch – van den Boom met haar werk in het Gezondheidscentrum in Dreumel. Hieronder stelt zij zichzelf voor:

Tineke van Osch – van den Boom (1962)
Geboren te Dreumel, in de Hofhooistraat. Nu woonachtig in Kerkdriel.

Papier en potloodjes waren er vroeger altijd. Als kind deed ik graag mee met stoep/straattekenen in Dreumel en kwam vaak met een prijsje thuis. Tekenen was toen al een hobby van me.

Later, toen onze twee meiden wat groter werden, ben ik bij Wim van Oss in Kerkdriel gaan schilderen. Na een aantal jaren wilde ik meer. In 2006 ben ik de opleiding ‘Oude schildertechnieken’ bij Lucas Stofferis gaan volgen. In deze opleiding leer je vooral met wat je schildert en waarmee. Ik schilder vrij regelmatig met eigengemaakte olieverf en ei-tempera, op eigen geprepareerd doek of paneel, met eigengemaakte vernissen en mediums. Heel arbeidsintensief, maar het resultaat is veel mooier. De kleuren zijn veel helderder, intenser. De ondergrond en vernissen zijn veel beter. Het werk van Rembrandt en andere ouder meesters is niet voor niks na het schoonmaken nog zo sprekend. Vooral de clair-obscur in Rembrandt zijn werk is fascinerend.

Mijn palet is simpel. Ik gebruik kleuren en onderwerpen waar ik rust in vind, kleuren die ik graag om me heen heb. Stillevens, luchten en de zee. Kijken hoe een golf omrolt, vangen en neer zien te zetten.

Ik schilder het liefst realistisch. Schilderen is kijken, kijken en kijken, opnemen. Tien keer proberen, de elfde keer lukt het. Ben heel kritisch, niet goed.. weg ermee. Zelfs jaren later. Schilderen is voor mij een uitdaging om het zo realistisch mogelijk neer te zetten, een strijd die ik wil winnen.

Daarnaast vind ik het ook heerlijk om eens even wat anders te doen. Lekker met het paletmes wat op een doek/paneel zetten. Met punische was, encoustic of gewoon acrylverf. Een heerlijke hobby waarbij je je gedachten kunt verzetten. Even in een andere wereld, zonder druk, gehaast en zorgen. Een aanrader voor iedereen.

Heb je interesse of wil je graag wat informatie, laat het me weten via Facebook (Tineke van Osch) of Instagram (vanoschtineke).

Groet,
Tineke van Osch